toplica

Već više puta smo ovde na sajtu i našoj zvaničnoj Facebook stranici isticali pogubni uticaj malih hidroelektrana na ekosisteme malih vodotokova, ili u mnogim slučajevima praktično na nestanak celih reka. Nažalost i uprkos svom očigledno pogubnom uticaju, sve se masovnije grade po rekama Srbije i Balkana. 

 Kao što smo već isticali i obećali, borba protiv ovakve nerazumne politike forsiranja njihove izgradnje, biće nam jedan od prioriteta u radu na uvođenju reda na srpskim vodama.

U skladu sa gore napisanim, objavljujemo još jedan u nizu drastičnih primera sa juga Srbije, a na koji su nam ukazali ribolovci iz udruženja ribolovaca “Toplica” iz Kuršumlije.
Na reci Toplici prošle godine je puštena u rad mini hidroelektrana u mestu Viča, samom izvorištu čuvene mineralne vode "Milan Toplica" u blizini Kuršumlije. Baš zbog izgradnje ove HE, prvi put posle 40 godina skobalj nije izašao na mrest u pritokama Toplice uzvodno od brane!

Na snimku koji prilažemo, možemo videti svu pogubnost izgradnje i rada mini HE gde je 90% kapaciteta reke sprovedeno u cev i time onemogućen biološki minimum protoka. Ako je reka sada u prolećnom periodu, kada su vodostaji najviši, skoro sasvim presušila, šta možemo očekivati u sušnom periodu?
O ovom problemu ćemo obavestiti širu javnost kao i medije u Srbiji, a takođe ćemo poslati i predstavke na adrese nadležnih inspekcija.

Ujedinjeni ribolovci Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 18 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.