mini he

O velikom problemu i devastaciji reka koje izaziva izgradnja derivacionih mini hidroelektrana (HE) smo već pisali na našem sajtu. Borba protiv izgradnje ovakvih hidroelektrana biće jedan od prioriteta u oviru delovanja URS-a, jer lobi koji gura ovakve štetne projekte ima u planu izgradnju više stotina mini HE!

Ovakve brane i ovi projekti praktično ne donose nikakvu dobrobit, ni ekonomsku ni bilo koju drugu za državu i građane Srbije, sem za džepove investitora. 

Ovde objavljujemo dve fotografije našeg člana Gorana Tokića Gocija, koje jasno pokazuju koliki je obim devastacije reke Jošanice u Nacionalnom parku Kopaonik, nakon izgradnje mini HE.

 

josanica pre

Reka Jošanica uzvodno od derivacione mini HE

josanica posle

Reka Jošanica nizvodno od derivacione mini HE

 

Vašoj pažnji takođe preporučujemo tekst Vodeće banke ulažu blizu 1 milijardu evra u kontroverzne riječne brane na Balkanu, koji je objavljen na web portalu "Buka".
U tekstu se između ostalog navodi da "čak i male brane hidrocentrala mogu ostaviti lokalno stanovništvo bez vode koja im je potrebna za navodnjavanje. Mogu spriječiti migracije ribe i ugroziti kvalitet vode pretvarajući riječnu vodu u stajaću. Rafteri i ribari ne mogu koristiti te vodene puteve, a ne mogu ni životinje koje su se koristile riječni sistemom onakav kakav je bio.”

Sve ovo jasno govori i ukazuje na ogromne probleme koji se otvaraju sa izgradnjom malih derivacionih HE.

 

Ujedinjeni ribolovci Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 17 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.