F06 sm

24.02.2017. Početkom januara 2017. godine, poverenik Ujedinjenih ribolovaca Srbije za Boljevac Zlatko Trailović, javio nam je, da se na reci Miroštici podno Rtnja izvode radovi koji su doveli do toga da se čitava reka preusmeri, o čemu smo već pisali na našem sajtu u tekstu Skretanje toka pastrmske reke zbog etno sela

Radovi su izvođeni pored magistralnog puta Paraćin – Zaječar, u podnožju planine Rtanj gde se nalazi motel "Rtanj Balašević", a u čijoj blizini se odvija izgradnja etno sela na obalama reke Miroštice. U okviru izgradnje etno sela, izvode se radovi i na samom rečnom koritu, koji ozbiljno narušavaju rečni tok i živi svet u reci. Mirovska reka je jedna od ribom nekada najbogatijih reka i predstavlja važno mrestilište potočne pastrmke u slivu Crnog Timoka.

Kako se uvidelo na terenu, cilj ovih radova na rečnom koritu je preusmeravanje reke, čime je staro rečno korito u dužini od jednog kilometra gotovo ostalo bez vode. Takođe, prikupljanjem informacija saznali smo da se radovi izvode praktično ilegalno i bez ikakvih potrebnih dozvola.

mirostica8

Na osnovu prikupljenih informacija, Ujedinjeni ribolovci Srbije obavestili su vodoprivrednu inspekciju, koja je utvrdila da se radovi izvode protivno zakonu. Nakon sprovedene procedure, inspekcija je izdala rešenje da se rečno korito vrati u prvobitno stanje u roku od 90 dana od datuma izdavanja rešenja.
Sada ostaje da kolege ribolovci iz Boljevca i Ujedinjeni ribolovci Srbije isprate na koji način i kojim tempom se restauracija rečnog korita odvija, pa da se u skladu sa stanjem na terenu po potrebi ponovo reaguje, ako se primeti bilo kakav pokušaj izbegavanja postupanja po rešenju.

mirostica7

Ovaj primer je dobar pokazatelj da kada se ribolovci na pravi način organizuju i izvrše pritisak, da je ipak moguće uraditi dobre stvari na zaštiti naših voda i populacija riba. Ujedinjeni ribolovci Srbije će sa svoje strane nastaviti da se bore za očuvanje naših reka i jezera, kao i zaštitu živog sveta u njima.

 

Ujedinjeni ribolovci Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 7 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2020 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.