F06 sm

04.01.2017. Ovde prenosimo autorski tekst našeg poverenika za opštinu Boljevac Zlatka Trailovića, koji se odnosi na skretanje toka reke Miroštice zarad izgradnje etno sela.

 

Pored magistralnog puta Paraćin -Zaječar a u podnožju prelepe planine Rtanj, nalazi se lep motel “Rtanj Balasević” koji vredi posetiti u prolazu i nagledati se lepote. Ali ono što se sa motela ne da videti je izgradnja etno sela na obali jedne od najlepših i ribom najbogatijih pritoka Crnog Timoka, reke Miroštice. 

F04

F06

U stvari bila je najlepša i najbogatija, jer se potočna pastrmka u nju zavlačila da se mresti pa je bilo komada i preko kilo, a sa ribnjaka u godnjem toku je namerno puštana kalifornijska pastrmka, da bi ribolovci mogli da pecaju. Ali kako ljudi ne umeju da cuvaju ono sto nam je dato u nasleđe, tako je i gospodin koji je kupio svu okolnu zemlju rasturio i korito reke. Bagerima je naneo materijal, napravio veštačku branu i tako pastrmki stao na put u njenoj migraciji. Samim tim se smanjio i nivo vode u reci, pa su ribokradice za dve godine "očistile"reku i od potočne autohtone vrste i od ubacene kalifornijske. 

F01

F02

Pre dve sezone ovo opšte nije izgledalo ovako kao na priloženim slikama i bilo je raj, kako za oči tako i za pecanje. Sada mislim da vam slike govore vise nego 1000 reci. Na slikama gde sam stavljao cigarete reka je bila siroka i po 6-7 metara, a sad po pola metra i sto je najvaznije bagerima je nabacano kamenje koje mozete videti na slici a koje no Dunav ne moze da pomeri. Samo se jedno pitam: ko je gospodinu Balaševiću dozvolio da ovo uradi i da li će stvarno da mu dozvole da skrene kilometar rečnog toka i samim tim uništi i ono malo ribe sto je ostalo. Ja sam danas sedeo na obali i plakao. I sada mi se plače...

F05

Reka koja je bila biser opštine Boljevac, postala je ruglo zahvaljujući nezasitosti ljudske pohlepe i nepoštovanja zakona i prirodnih lepota nase zemlje. Pišem ovo a idu mi suze. Ovde sam naucio sve o pastrmki sto znam a sada te reke vise nema.

F07

F08

PS. Ne kazem da ne treba da tu bude etno selo. Treba da bude. Lepo je, ali ne dirajte rečno korito i ostavite ribe na miru, jer mi ribolovci samo toliko trazimo. Neka neko objasni čoveku da ne sme da skrene reku da mu teče kroz dvoriste. Aman ljudi.

Zlatko Trailović, poverenik URS za opštinu Boljevac

 

NAPOMENA: zbog tehničkih ograničenja, nismo u mogućnosti da ovde objavimo sve fotografije koje nam je poslao naš poverenik. Ukupno 42 fotografije možete pogledati na Facebook stranici Ujedinjenih ribolovaca Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 44 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.