anketa urs sm

02.01.2017. Tokom meseca decembra 2016. godine, sproveli smo anketu, kako bismo dobili što relevantnije i reprezentativnije podatke vezane za opšte stanje na našim vodama i čuli mišljenje kolega ribolovaca. Ribolovci su na vodi praktično svakodnevno, tako da je njihovo mišljenje izuzetno bitno i daje prilično preciznu sliku o o onome što svakodnevno vide na vodi.

 

U online anketi Ujedinjenih ribolovca Srbije, 939 ribolovaca, sa 16 ribarskih područja Republike Srbije, odgovorilo je na devet pitanja na temu stanja na ribolovnim vodama na kojima pecaju i dalo svoju ocenu rada ribočuvarskih službi. Anketa je sprovedena tokom treće i četvrte nedelje decembra 2016. godine.

Rezultati jasno ukazuju na nedovoljno prisustvo ribočuvara i neadekvatno čuvanje voda i ribljeg fonda. Ove godine, više od polovine ribolovaca nije videlo ribočuvara niti jednom, a provera ulova i pribora nije vršena u skoro 80 posto slučajeva kada je kontrole i bilo.

Ribokrađu je primetio svaki ispitanik. Da ribolovci provode dosta vremena na vodi, pokazuje podatak da 39.2 posto ispitanika na vodu izlazi između 10 i 50 puta godišnje, a do 100 puta peca njih 36.7 posto. Gotovo jedna petina u ribolov odlazi više od 100 puta godišnje.

Međutim, samo polovina od ukupnog broja ispitanih je ove godine ispunjavala dnevnu kvotu ulova, i to retko, dok petini to nije uspelo nijednom, a samo je tri posto svaki put ulovilo onoliko koliko zakon dozvoljava.

Nije dakle iznenađujuće to što radom ribočuvarske službe nije zadovoljno 79.5 posto ispitanih.

Sa druge strane, 62 procenta njih ipak namerava da kupi dozvolu za 2017. Ovaj poslednji podatak jasno pokazuje koliki je potencijal za naplatu dozvola, a samim tim i većih prihoda za korisnike koji bi istovremeno trebalo da unaprede zaštitu i očuvanje ribljeg fonda.

Kompletne rezultate ankete, tabele i grafikone, možete pogledati klikom na link

Anketa Ujedinjenih ribolovaca Srbije (klik na link)

Kada smo odlučili da pristupimo izradi i objavljivanju naše ankete, znali smo da će reakcije biti različite. Jedna (veća) grupa ribolovaca je, opravdano, želela da ima neke pokazatelje o stanju na našim vodama, dok je druga (manja) grupa smatrala da je situacija jasna i da za nikakvim anketama nema potrebe.
Koliko je nama poznato, ovakvu anketu do sada niko nije sprovodio (izvinjavamo se ako jeste) i smatrali smo da je izuzetno korisno i neophodno imati podatke koji dolaze direktno od ribolovaca, to jest od direktno zainteresovane grupe ljudi. 
Da li je anketa objavljena kasno? Svakako nije, jer ovakvih anketa, kao što rekosmo, do sada i nije bilo, pa ovde svakako važi ona narodna "bolje ikad nego nikad".
Koliko god mi mislili da je sve poznato, ipak je nepohodno i više nego korisno, imati egzaktne podatke. Naravno, kod ovakvih anketa uvek postoji određeni procenat greške, ali će dobijeni podaci ipak dati dovoljno preciznu sliku o stanju na našim vodama.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su anketu popunili. Dobili smo reprezentativni uzorak i uspeli da prikupimo veoma značajne podatke, koje ćemo svakako upotrebiti na najkvalitetniji mogući način.

Ujedinjeni ribolovci Srbije

 

Prijava

Gosti

Imamo 38 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.