dosen sm

14.11.2016. Objavljujemo kompletan autorski tekst generalnog sekretara Ujedinjenih ribolovaca Srbije g. Milana Došena, koji možete pročitati u nastavku:

Сматрам да је тренутни начин чувања и управљања рибарским подручјима поптуно неодржив и да ће проблеми временом бити све већи.

Очигледно је да је немогуће очекивати било какве резултате када се питање јавног добра ( у овом случају вода) препусти јавним предузећима и приватним фирмама и предузетницима. Није ни на њима сва кривица. У условима када је контрола промета рибе на тржишту аљкава, спорадична, са превише корупције код надлежних и потпуним одсуством свести о значају заштите вода њихова мисија је унапред осуђена на пропаст. Јавашлук у промету рибе створио је армију рибокрадица и оних који не поштују закон. Малобројни рибочувари не могу и никад неће добити овај рат јер противници имају и стратешку предност, бројчану надмоћност и већи маневарски простор. Како онда добити ову битку?

Кључ за решење овог проблема налази су политичкој вољи да се крене у одлучан обрачун са лоповлуком и заустављање овог општег јавашлука.

dosen

Мислим да је задатак нас риболоваца, (којима је заштита вода и поштовање законских одредби, оно што нас опредељује) да егзактним подацима аргументујемо тренутно стање на водама ( да дамо меру и димензије катастрофи која нас је задесила) и да изађемо са пакетом мера ( који би требао да буде плод јавне расправе и озбиљног рада ). Указивање на проблем- предлог решења. То може бити једини излаз из ове ситуације.

Рецимо код нас су риболовачки клубови и удружења искључиво купци риболовачких дозвола не и активни субјекти у чувању вода и управљања одређеним риболовним подручјима. А рецимо у нашем најближем окружењу није тако, а далеко су испред нас по питању очувања рибљег фонда и развоја риболовног туризма ( Хрватска, Словенија).
Замислите само колико би био растерећен рад рибочуварских служби када би многи ревири ( уз системску контролу и надзор) били препуштени самим клубовима или њиховим асоцијацијама,који би били поптомогнути својим локалним самоуправама.

Даћу вам пример језера у Бачкој Тополи које је прави бисер Војводине и Србије па и читавог региона. Веома добро организовано удружење риболоваца има чврсту вољу да заштити и унапреди овај ревир док локална самоуправа види интерес заједнице у развоју риболовног туризма и промоције свога града. Сви елементи за једну успешну причу су ту а оно што не дозвољава да се цео пројекат покрене су законски оквири који очигледно не прате реалну ситуацију на терену. То је нешто што је неопходно да се промени у наредном периоду.
Контрола промета рибе, као најважнија ствар у заустављању општег лоповлука је у рукама извршне власти. Постоје законски оквири али се закон не спроводи.
Само утицајем на јавно мњење и стављањем овог питања у жижу јавности можемо извршити делотворан притисак на власт да покрене ову свеобухватну акцију.
То је немогуће без јасно дефинисане платформе иза које би стала цела риболовачка јавност. Зимски период је можда идеалан за одржавање разних панел дискусија, трибина и саветовања где би могла да се искристалише платформа која би представљала консензус риболоваца и која би зауставила све досадашње поделе које нас спречавају да извршимо озбиљан притисак да се коначно заведе ред на водама Србије.

Као један од оснивача удружења грађана Уједињени риболовци Србије залагаћу се да се у наредном периоду и одрже оваква окупљања са циљем да се постигне истински консензус по овом питању.

Свако добрo.

Prijava

Gosti

Imamo 3 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2020 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.