bucka sm

24.05.2016 Izveštaj sa sastanka održanog u Privrednoj komori Srbije, kojem su prisustvovali predstavnici Srpskog saveza bućkaroša, Asocijacije alasa Srbije i Ujedinjenih ribolovaca Srbije.

bucka1

Tokom nedavno održanog sastanka u Privrednoj komori Srbije, na kojem je predstavnik Srpskog saveza bućkaroša upoznao predstavnike Asocijacije alasa Srbije sa inicijativom da bućka bude svrstana u sredstva rekreativnog ribolova, a koju mi kao URS podržavamo, izrodila se ideja da Ujedinjeni ribolovci Srbije, Bućkaroši i Asocijacija alasa Srbije probaju da nađu i nešto što ih ujedinjuje, budući da se, između ostalog, ni oko statusa bućke nismo složili.

Brzo smo zajednički zaključili da je jedno od retkih pitanja o kojem svi mislimo isto, alarmantno stanje prirodnih mrestilišta ribe u Srbiji. Dogovorili smo se zato da se ponovo sastanemo u najkraćem mogućem roku, te da probamo da napravimo kostur inicijative sa kojom bismo zajedno izašli pred resorno ministarstvo i međunarodne organizacije.

Probali bismo da napravimo ozbiljan projekat, sa kojim bi se moglo konkurisati za neophodna sredstva na mnogim mestima - i kod međunarodnih organizacija, ali i kod države. Ako bismo uspeli da revitalizujemo bar deo mrestilišta, tj. da odmuljavanjem, prokopavanjem i širenjem zatrpanih ili pregrađenih ulaza, obezbedimo prirodan dotok i otok vode i da obezbedimo njihovo čuvanje u kritičnom periodu, u kojem bismo se svi gore pomenuti angažovali (po sličnom principu po kojem se na primer čuva mrest skobalja na području Kraljeva), riblji fond bi se bez sumnje već za tri godine toliko oporavio da bi bilo bolje za sve, kako za rekreativce i profesionalce tako i za državu i korisnike. 

bucka2

O zaključcima i inicijativama donetim na tom budućem sastanku ćemo takođe detaljno obavestiti javnost.

Prijava

Gosti

Imamo 10 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.