minpolj

U četvrtak, 14. aprila, sa početkom u 13:00h, održan je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine sastanak u vezi inicijative Asocijacije alasa Srbije da se izmeni ili van snage stavi važeći Pravilnik o načinu, sredstvima i alatima kojima se obavlja privredni ribolov.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Stana Božović (koja je i predsedavala), vd pomoćnika ministra Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra saobraćaja Lepa Sojić, Zoran Ibrović pravnik resornog ministarstva, Dr Sonja Gašić šef odseka za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda, Dragoljub Ristić predsednik Asocijacije alasa Srbije, te Predrag Radovanović i Vladimir Stakić, članovi UO Ujedinjenih ribolovaca Srbije.

Sastanak je sazvan radi razrešenja situacije oko stajaćih i samolovnih alata, tj. zato što su alasi policiji prijavili protest blokadom Dunava, da bi izdejstvovali odlaganje primene zabrane upotrebe stajaćih i samolovnih alata u vreme mresta u periodu od 1. marta do 15. juna na period od dve godine (dakle, oni su tražili da se ta mera odloži do 2018. godine). Predstavnici URS pozvani su bukvalno u 11,50 č na sastanak koji zakazan za 13 č, pa nije bilo vremena za dogovor oko sastavljanja delegacije, ali smo ipak uspeli da odemo na skup.

Ministarstvo je alasima ponudilo kompromis, da se sporna odredba (koja je od 1. marta selektivno primenjivana (ponegde u potpunosti, a na većini terena nikako ili maltene nikako), primenjuje od naredne godine, jer zbog kašnjenja konkursa za koje je krivo ministarstvo alasi (kao) nisu mogli normalno da rade do puštanja dozvola u prodaju. Mi smo tu bili pozvani kao zainteresovana strana, jer je očigledno bilo vrlo zapaženo da smo javno obznanili da podržavamo pravilnik, ali i kao neka vrsta svedoka, da vidimo da je ministarstvo (tj. stručne službe) rešeno da zaštiti ribu u vreme mresta. Kada smo, nakon izjašnjavanja ostalih učesnika sastanka po ovom pitanju upitani za mišljenje o tome da se pravilnik u punom kapacitetu primenjuje od 1. januara 2017, Podsetili smo sve prisutne da svega ovoga ne bi bilo da taj član pravilnika, koji je bio donesen 2009. nije pod pritiskom ribara brže bolje ukinut 2010. Rekli smo da mi, kao što smo već istakli u pismenom stavu, podržavamo zabranu upotrebe stajaćih i samolovnih alata u vreme mresta riba, ali da se slažemo sa svima da je tajming nezgodan, tj. da deluje neozbiljno da se donosi takav propis u martu sa važenjem od 1. marta i da država treba da nađe način da dogodine za to obešteti ribare, ali ne tako što će da odloži primenu pravilnika u nedogled. Rekli smo i da smo, kao znak dobre volje, načelno za to da se čak razmisli o tome da se to eventualno skrati ubuduće na tri meseca - da važi od 1. marta do 1. juna (jer tada već stajaći i samolovni alati realno i nisu opasnost u našim uslovima, sem u slučajevima ekstremno visokih voda, kakve nismo imali u tom periodu 15 godina), ali da ništa više od toga ne bismo bili spremni da popustimo.

Završili smo time da bi pokušaj da se primena zabrane stajaćih i samolovnih alata u vreme mresta odgodi do 1. januara 2018. lako mogao za posledicu imati da, kao što ribari prete blokadom Dunava, našim članovima i kolegama padne na pamet da se za svoje interese bore recimo protestujući na mostovima i raznim drugim saobraćajnicama širom Srbije, a da nas ima stotinak hiljada, naspram njih 300.

Na kraju je dogovoreno da se u roku od sedam dana objavi novi Pravilnik, po kom će zabrana upotrebe stajaćih i samolovnih alata u periodu od 1. marta do 15. juna važiti od 2017, a naš predstavnik biće jedan od članova nove radne grupe, koja će se, kako je državna sekretarka najavila, baviti izradom novog pravilnika, na koji URS neće pristati ukoliko ne bude uključivao zabranu upotrebe pomenutih alata u vreme mresta, i to takvu koja će se primenjivati, za razliku od ovogodišnje, koja je u najvećem broju slučajeva bila samo mrtvo slovo na papiru.

Vladimir Stakić, član UO URS

Prijava

Gosti

Imamo 24 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.