vretenar sm

16.09.2020. Povodom ilegalne prodaje više jedinki velikog vretenara (Zingel zingel), riblje vrste koja je na celoj teritoriji Srbije više godina u režimu trajne zaštite, uputili smo dopis nadležnoj inspekciji. Kompletan tekst dopisa možete pročitati u nastavku:

vretenar

PRIMALAC: Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine

Poštovani,

U subotu, 12. septembra 2020. godine, na pijaci u Batajnici jedan od prodavaca rečne ribe u ponudi je imao više jedinki velikog vretenara (Zingel zingel), riblje vrste koja je na celoj teritoriji Srbije više godina u režimu trajne zaštite. Budući da se, kao što vam je bez sumnje poznato, ta vrsta ribe ne gaji u ribnjacima niti se uzvozi u našu zemlju radi prodaje, jasno je da se u ovom slučaju radi o nelegalnom prometu trajno zaštićene vrste ribe, što je (sasvim izvesno) poznato i osobi koja je ribu prodavala, a koja je na pitanje o kojoj se vrsti radi bez ikakvog ustručavanja rekla da je to vretenar.
Potpuno smo svesni da je nemoguće sankcionisati konkretno delo zabeleženo na fotografiji koju vam dostavljamo, ali Vas Ujedinjeni ribolovci Srbije mole da u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti služba na čijem ste čelu obrati pažnju na gore pomenutu pijacu i na promet ribe na njoj, kako bi se u što većoj meri sprečilo uništavanje prirodnih dobara Srbije i pogotovo zaštićenoh vrsta, koje ne nanosi samo materijalnu štetu, već i šalje ružnu sliku o Srbiji i narušava poverenje građana u vlastitu državu.
Ujedinjeni ribolovci Srbije spremni su da pomognu na svaki način u rešavanju problema ribokrađe i nelegalnog prometa ribe, te vam u svakom smislu po tim pitanjima stojimo na raspolaganju.

 

Za Ujedinjene ribolovce Srbije
Vladimir Stakić, član upravnog odbora

Prijava

Gosti

Imamo 4 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2021 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.