moj ulov sm

Kao što je u prethodnom delu analize rezultata Malog ribolovnog kviza najavljeno, u nastavku proveravamo ima li regionalnih specifičnosti u odgovorima i zavisi li znanje od stepena formalnog obrazovanja ribolovca ili od toga koja mu je omiljena ribolovna tehnika.

logotipi niz rgb sm

Na osnovu 887 upitnika pristiglih za dve nedelje, moglo bi se zaključiti da malo šta zavisi od najviše završene škole. Propise svi znaju jednako, i oni sa srednjim obrazovanjem i oni sa višim/visokim. Učesnika sa osnovnom školom je za potrebe analize srazmerno malo (45 upitnika tj. 5,1%); pritom je u više od pola slučajeva reč o ribolovcima mlađim od 18 godina.
Jedini izuzetak je pitanje o lovostaju na bucova. Tu su se ribolovci sa većim stepenom formalnog obrazovanja nešto bolje pokazali. Da traje od 15. aprila do 15. juna označeno je, naime, u 61,7% upitnika, s tim da je od ribolovaca sa osnovnom školom 53,33% izabralo tačan odgovor, od onih sa srednjom – 58,87%, a od onih sa višom/visokom – 68,14%.
Istina, procentualni udeo varaličara (koji su malo bolje od ostalih odgovarali na ovo pitanje) nešto je manji kod ribolovaca sa srednjom školom, ali bi se moralo istražiti zašto se ta razlika ne vidi na ostalim „varaličarskim“ pitanjima, tim pre što se ona, premda nije velika, može u ovom slučaju zapaziti i kad se izdvoje samo odgovori varaličara.

1 Koliko je ograničenje dnevnog ulova za amura u Srbiji

Neka odstupanja, poput onog uočenog na ovom pitanju (44,8% tačnih odgovora iz Šumadije i Zapadne Srbije naspram 58,3% iz Vojvodine i 58,8 Beograda), mogu se objasniti regionalnom zastupljenošću riblje vrste. Iako je udeo varaličara (kojima amur kao lovina nije interesantan) najveći upravo u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (u 41,3% upitnika učesnici su označili varaličarenje kao tehniku koju najčešće koriste, u poređenju sa 30,8% u Vojvodini i 38% u Beogradu), kada se pogledaju samo tačni odgovori njihovih kolega koji prednost daju ostalim tehnikama, procenti po regionima ostaju gotovo isti.

 

2 Metalne glavinjare ribolovci zovu zajedničkim imenom

I u ovom slučaju, u kom su očekivano varaličari iz svih krajeva zemlje pokazali znatno veće znanje (79,8%) u odnosu na prosek, ispostavlja se da postoji i regionalna razlika (73,4% tačnih odgovora iz Šumadije i Zapadne Srbije u odnosu na 44,1% iz Vojvodine). I varaličari i nevaraličari iz Šumadije i Zapadne Srbije bolje su odgovarali na ovo pitanje (kod varaličara je od ukupnog broja pristiglih odgovora 79,8% tačno, u ŠZS – čak 96,6%, u Vojvodini – 72,1%; kod nevaraličara: ukupno – 41,7%, ŠZS – 57,1%, Vojvodina – 31,6%).

 

3 Po Zakonu o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ribolovac je dužan da korisniku ribarskog područja godišnju evidenciju ulova dostavi

Vojvođanski ribolovci bolje su informisani o tome šta je zakonom predviđeno (57,7%, Beograd: 42%). Zanimljivo bi, međutim, bilo videti da li je znanje praćeno i saobraznim postupanjem. Razgovori vođeni i sa ribolovcima i sa korisnicima ribarskih područja pokazuju da je praksa širom Srbije, otkako je obaveza dostavljanja evidencije prvi put propisana, sve vreme ista – ribolovci obrazac dostavljaju (ako ga dostavljaju) kada kupuju sledeću dozvolu – obično na početku godine.

 

11 Jedinke autohtonih vrsta riba koje zadržava ribolovac evidentira

Iako je i ovo pitanje u vezi sa evidentiranjem ulova, najbolje obavešteni su sad ribolovci iz Beograda (55,2% tačnih odgovora, u poređenju sa 50% u Vojvodini, te po 44,8% u ŠZS i Južnoj i Istočnoj Srbiji). Kao u prethodnom slučaju, vredelo bi proveriti korelaciju znanja i prakse.
Moderne šarandžije i varaličari ovaj propis (koji manje narušava dinamiku aktivnosti ljubitelja tehnika slabijeg lovnog intenziteta) poznaju bolje od plovkaroša i fideraša (61,1% i 57,6% naspram 43,8% i 44,3%).

 

8 Dužina ulovljene ribe meri se

Činjenicu da su ovde pak su rezulati varaličara po tačnosti (87,7%) iznad proseka, koji je oličen u klasičnim dubinkašima (77,3%), dok su plovkaroši (71,5%), fideraši (70,9%) i moderne šarandžije (67,8%) bili nešto slabiji, možda bi objasnio eventualni broj onih koji pretežno pecaju na komercijalnim revirima među učesnicima kviza ili pretpostavka da se varaličarima prilikom kontrole manje gleda kroz prste. Ali pouzdanih osnova za zaključivanje zasad nema.

 

12 Izmenljivi vrh fider štapa napravljen od karbona ima

Očekivano, fideraši i plovkaroši pokazali su više znanja (52,3% i 47,7%) nego njihove kolege varaličari (39,4%), moderne šarandžije (37,8%) i klasični dubinkaši (31,8%)

 

6 Za deveriku se najčešće koriste hrane sa

I na ovom pitanju, ispostavilo se najlakšem u kvizu, uočljive su izvesne razlike, istina u nijansama (kod fideraša – 90,7% tačnih odgovora, a na drugoj strani, kod klasičnih dubinkaša i varaličara – 78,4 odnosno 78,5%)

 

9 Lovostaj na mrenu u Srbiji traje

Još jedan primer regionalne diferencijacije (Vojvodina 40,8%, Beograd 42%, Južna i Istočna Srbija 50,9%, Šumadija i Zapadna Srbija 58,7%) koju je moguće sagledati u svetlu stepena zastupljenosti riblje vrste. Ipak, u zaključcima treba biti oprezan, jer bi u tom slučaju bilo prirodno očekivati da na pitanje o lovostaju na „vojvođanske“ riblje vrste bolje odgovaraju ribolovci iz Vojvodine.

 

13 Lovostaj na bucova u Srbiji traje

Zašto se ovde pojavljuju regionalne razlike (Vojvodina 56,5%, JIS 62,9%, Beograd 65,6%, ŠZS 72,7%) nije jasno na prvi pogled. No budući da je slika, kada se uzmu u obzir samo varaličarski upitnici, nešto drugačija (ukupno tačnih odgovora 74,5%, JIS % 66,7, Vojvodina 73,1%, Beograd 74,7%, ŠZS 84,7 %), objašnjenje se može potražiti u tome što je udeo varaličara u pojedinačno najvećem, „vojvođanskom“ uzorku manji u odnosu na prosek, kao što je slučaj i kod ribolovaca sa srednjom školom, pomenutih na početku ovog dela analize.

J.K.

 

Projekat „Moj ulov– naša stvar“ sprovodi se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo:zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sadržaj upitnika isključivo je odgovornost autora i Ujedinjenih ribolovaca Srbije. Zaključci proistekli iz analize odgovora ne predstavljaju nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a.

Prijava

Gosti

Imamo 8 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2021 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.