somovi sm

03.10.2019. Ujedinjeni ribolovci Srbije su se obratili svim relevantnim faktorima da u okviru svojih ovlašćenja reaguju i pomognu da se spreči, sada već višenedeljni masakr soma na terenima RP Dunav I, na Dunavu oko Bogojeva, Bezdana i Apatina. Ceo tekst pisma pročitajte u nastavku.

Poštovani,

Obraćamo Vam se ovim putem da u okviru svojih ovlašćenja i u skladu sa mogućnostima reagujete i pomognete da se spreči sada već višenedeljni masakr soma na terenima RP Dunav I, na Dunavu oko Bogojeva, Bezdana i Apatina.

Prekomerni izlov vrši se iz čamaca, veštačkim mamcima, pri čemu se masovno krše propisi o dozvoljenom dnevnom ulovu (jedna riba teža od 5 kg, odnosno najviše tri soma te ukupne težine, a duža od 60 cm), koji se višestruko prebacuje u mnogim slučajevima, kao što se vidi i sa slika koje u prilogu dostavljamo, a uz to je dobar broj tih riba nelegalno ulovljen (ne za usta, već potkačinjanjem, za telo).

somovi

Naravno, najveći deo tako ulovljene ribe se potom stavlja u nelegalni promet, tako što se prodaje ribljim restoranima, čardama, ribarnicama ili direktno na pijacama i drugim mestima na kojima se vrši nelegalna prodaja ribe, zbog čega značajnu štetu trpe i pošteni privredni ribari i svi ostali koji vrše legalni promet u okviru zakona ulovljene ribe, a na šteti je i država, koja je uskraćena i za porez na promet te ribe i za porez na dobit onih koji tom ribom trguju.

Ujedinjenim ribolovcima Srbije poznato je da korisnik tog RP, kao i šira javnost, uključujući i organe unutrašnjih poslova znaju za sve ovo, što nije nikakva tajna, budući da je na udarnim mestima usred dana prisutno i po 30 čamaca iz kojih nesavesni ribolovci kradu ribu bez ikakvog straha od kobtrole, što se dešavalo i prošle godine u ovo vreme, u praktično jednakom obimu.

Molimo Vas da ovaj naš apel shvatite ozbiljno i da reagujete što pre i što efikasnije, kako bi važan i veoma ugrožen prirodni resurs bio što efikasnije zaštićen, u opštem interesu.

 

S poštovanjem

Upravni odbor Ujedinjenih Ribolovaca Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 4 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2020 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.