urs logo png small

08.07.2019. Uvaženi ministre,

Ujedinjeni ribolovci Srbije su udruženje građana koje za cilj ima zaštitu ribolovnih voda naše zemlje od mnogobrojnih pošasti i nemara koji su većinom godinama, pa i decenijama gurani pod tepih, a čiji se kraj ni ne nazire.

Bole nas i smetaju nam zagađenje vodotokova, ribokrađa, ilegalno kopanje peska i šljunka u koritima reka i kraj njih, legalno kopanje nakon kog se pozicije ne vraćaju u prvobitno stanje (što je zakonska obaveza), deponije koje završavaju u vodama i, kao najnovija pošast, izgradnja cevovodnih mini-hidroelektrana. Baš za ovo poslednje ste u javnosti upotrebili izraz »horor«.

mini hidroelektrana priroda reka unistavanje 640x640

Zato ne možemo da Vas javno ne upitamo, ovim putem, da li ste, onda kada ste preuzeli odgovornost za zaštitu životne sredine Srbije, imali makar maglovitu predstavu šta ta zaštita podrazumeva kada je reč o ribolovnim vodama i koji je efikasan način da se na njima, umesto horora, zateknu drugi i drugačiji prizori? Da li institucionalni mehanizmi ministarstvu na čijem ste čelu služe u demagoško-propagandne svrhe i za izvikivanje parola ili kao sredstvo za sprovođenje zakona? Da li je u nadležnosti resora kojim rukovodite samo detektovanje problema, dok ćete njihovo rešavanje prepustiti nekim narednim generacijama, kako se javnosti zasad čini?


Kada je u pitanju izgradnja mini-hidroelektrana, kao trenutno najurgentniji problem, skrećemo vam pažnju na činjenicu za koju ne znamo ni da li vam je poznata, jer se u vezi nje niste oglasili makar jednom rečju – pre neki dan su pripadnici privatnog obezbeđenja investitora u MHE prebili u Rakiti čoveka koji je snimao nastavak radova na cevovodu koji je rešenjem inspektora Ministarstva zaštite životne sredine republike Srbije od 8. januara proglašen nelegalnim i čije je uklanjanje još tada naloženo (ali, naravno, od tada do danas nije ni započeto, već se, nasuprot tome, radovi i dalje izvode). Tako trenutno stanovnici Rakite i ekološki aktivisti iz čitave zemlje brane rešenje ministarstva koje vi vodite i predstavljaju jedinu prepreku kršenju zakona, radeći tako posao državnih organa i funkcionera, uključujući i ministarstvo zaštite životne sredine republike Srbije i Vas lično.


Kao civilizovana i odgovorna grupa entuzijasta, godinama pokušavamo da budemo deo opštedruštvenog konsenzusa u zaštiti naših voda i životne sredine. Smatrali smo da u ministarstvu kojim rukovodite u ovom momentu možemo imati važnog partnera i sa razlogom poštovanog, te glavnu akcionu snagu, ali nam se sada čini da smo bili u zabludi i da cenu te zablude skupo plaćaju građani naše zemlje i njena prirodna dobra.

"Dela, a ne reči" – sentenca stara više hiljada godina, za nas i danas predstavlja orijentir kada je naš dobrovoljni društveni angažman u pitanju. Što se tiče ministarstva na čijem ste čelu, imali smo prilike da se uverimo da su reči i parole ono čemu bez dileme možemo da se nadamo, dok sa delima stvari već stoje znatno drugačije. Da li je u pitanju nedostatak hrabrosti, nemar ili nezainteresovanost, ne možemo da znamo i nije na nama da sudimo, ali u instituciji kojom rukovodite mi, nažalost, više ne vidimo partnera i deo rešenja, već samo propagandni biro zadužen za anesteziranje javnosti.


Zbog toga, dok ne vidimo konkretna dela koja se nadovezuju na reči, svoju borbu za zaštitu naših voda, od sada pa nadalje, naša organizacija vodiće na način koji neće uključivati saradnju sa republičkim ministarstvom zaštite životne sredine.


Ujedinjeni Ribolovci Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 5 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2022 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.