pecanje

26.11.2018. Ujedinjeni ribolovci Srbije se oštro potive poskupljenju dozvola u situaciji koju trenutno imamo, kada je u pitanju opšte stanje u domenu rekreativnog ribolova u Srbiji.

Svesni smo da bi povećanje cene dozvole za ribolov pomoglo malom broju dobrih korisnika koji savesno rade i koji zbog toga što su redovno na vodi, imaju povećane troškove ako bi nastavili da rade uspešno. Dobri korisnici se zbog opštih poskupljenja nalaze u finansijskom problemu, jer udeo cene goriva u troškovima savesnih korisnika čini jednu trećinu svih troškova. Problem u kojem se nalaze korisnici je posledica sveopšteg lošeg stanja na vodama, ali pre svega načina na koji se prodaju dozvole, kao što je kupovina u mestu prebivališta, a ne tamo gde se ide u ribolov. Na ovaj način dobro čuvane vode bogate ribom i povećana poseta ribolovaca sa strane, ne znači i povećane prihode koji mogu biti uloženi u bolje čuvanje. Na ovaj način se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da se dozvole kupuju po automatizmu pa se korisnicima više isplati da budu manje na vodi kako bi imali i manje troškove, nego da budu više na vodi kako bi prodali više dozvola.

dozvolazaribolov

Loše stanje na većini voda i loš rad većine korisnika, čini da ovakvo poskupljenje izaziva revolt kod većine ribolovaca koji su nezadovoljni radom korisnika. Najveći deo njih ne vidi svrhu povećanja cene dozvole ako većina rbolovaca ribočuvare sretnu jednom ili nijednom na vodi. Generalno posmatrano, najvećem broju ribolovaca ne bi smetala veća cena, ali isključivo ako bi ona bila odraz dobrog čuvanja i bogatih voda.

Zbog svega gore navedenog smatramo da bi cena trebalo da se vrati na staro, tj na 6.000 dinara od januara 2020. godine. Ovo je naš čvrst stav, pogotovo ukoliko se kvalitet gazdovanja ukupno uzevši ne popravi.

Takođe, čvrsti stav Ujedinjenih ribolovaca Srbije je, da bi i rekreativni ribolovci obavezno trebalo da ubuduće budu konsultovani pri donošenju odluka o ceni dozvole. Smatramo da je neophodno što pre osmisliti rešenje kojim bi bili stimulisani korisnici koji, zbog dobrog gazdovanja, imaju veliki priliv ribolovaca sa drugih područja i spremni smo sa naše strane da doprinesemo iznalaženju takvog rešenja.

Svesni da se u ovom trenutku cena dozvole za 2019. godinu, po zakonu ne može sada smanjiti, ali da sve ovo treba imati u vidu dogodine.
Takođe, veliko je pitanje kakav će efekat imati povećanje cene dozvole na zaštitu ribljeg fonda i stanje na vodama, kao i na prihode države i korisnika i onih koji žive od proizvodnje i prodaje pribora.

Dobar deo ribolovaca najavljuje da neće pecati dogodine, deo da neće kupiti dozvolu, a dosta je onih koji su već rešili da odnošenjem ribe u većim količinama nego do sada, probaju da nadoknade povećani izdatak.

Sve u svemu, smatramo da je povećanje cene dozvola za rekreativni ribolov za 2019. godinu, ishitreno i prinudno rešenje, koje je posledica loših zakonskih propisa i opšteg stanja na vodama, koje svakako neće doprineti boljem čuvanju ribljeg fonda.

UJEDINJENI RIBOLOVCI SRBIJE

Prijava

Gosti

Imamo 4 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.