protest morava sm

Kao što je najavljeno tokom predhodne nedelje na našoj FB stranici, kada smo uputili podršku ali i poziv kolegama ribolovcima, u nedelju 06.08.2017. godine, na lokaciji Mramorski most na Južnoj Moravi, održan je protest ribolovaca kao znak nezadovoljstva zbog velikog zagađenja reka u slivu Južne Morave.

protest1

Nekoliko stotina ribolovaca iz Niša i okoline, ali i deo ribolovaca koji se pridružio iz drugih krajeva Srbije (uključujući delegaciju URS-a), održali su protest kako bi skrenuli pažnju i izrazili nezadovoljstvo povodom sve obimnijeg zagađenja i degradacije toka Južne Morave.

Glavni povod ovog protestnog okupljanja ribolovaca je višenedeljno zagađenje i neprirodno zamućenje Južne Morave ali i brojni problemi na gotovo svim većim pritokama Južne Morave koje su ozbiljno degradirane pod velikim brojem negativnih faktora izazvanih ljudskim delovanjem.

protest2

Na mirnom protestu, okupljeni ribolovci su izrazili veliko nezadovoljstvo ovakvim stanjem reka na jugu Srbije a posebno nereagovanjem nadležnih državnih institucija na sve veći broj problema koje pogađaju naše reke. Okupljenima su se obratili inicijator ovog protesta Milan Krstev, zatim Dejan Antanasković(poznati proizvođač varalica iz Niša Antax), predstavnik korisnika na ribarskom području „Južna Morava 2“ Nikola Kumanović kao i predstavnik Ujedinjenih ribolovaca Srbije Milan Došen.

protest3

Predstavnici ribolovaca iz Niša su naglasili da je ovo tek početak borbe i da ako nadležne državne institucije nastave da ćute o ovim problemima da će se protesti ribolovaca premestiti i na ulice grada Niša. Korisnik je dao podršku po njegovim rečima, „opravdanim zahtevima ribolovaca“ i pozvao ribolovce da sarađuju sa korisnikom u borbi za bolje i čistije reke. Takođe Nikola Kumanović je naveo primer da su ispred korisnika više puta slate predstavke vodoprivrednoj inspekciji o ilegalnom iskopavanju šljunka iz rečnog korita, ali da nije bilo povratnih informacija koje su mere preduzete, i takođe je naglasio da je zvanično potvrđeno da niko u slivu Južne Morave nema dozvolu za eksplataciju šljunka i peska iz samog rečnog korita i da tu aktivnost svi oni koji to rade obavljaju ilegalno.

Milan Došen je ispred URS-a izrazio punu podršku ovakvom iskazivanju nezadovoljstva od strane ribolovaca Niša i okoline i naglasio je da se ovi problemi u slivu Južne Morave mogu videti širom Srbije i ako su na jugu naše zemlje posebno učestali i veliki, i da upravo ova borba za Južnu Moravu i njene pritoke je borba za sve naše reke i da će URS uvek davati punu podršku ovakvim inicijativama od strane ribolovaca.

protest4

Predstavnici URS-a će se maksimalno potruditi da prvenstveno informišu i podignu svest šire javnosti, je ovi problemi ne pogađaju samo ribolovce već celokupno stanovništvo koje gravitira našim rekama. Ovakvim zagađenjem se truju i podzemne vode a samim tim i izvori pijaće vode a nekontrolisano i ilegalno iskopavanje šljunka iz reka ne dovodi samo do uništavanja rečnog korita i živog sveta u njemu već dovode do izlivanja reka prilikom velikih voda čime urušavaju obalu reka a samim tim ugrožavaju i mostove, puteve i njive koje se nalaze u neposrednoj blizini reke.

protest5

Ovaj protest kao i skorašnji protest održan u Temskoj, jasno pokazuju da su sve agresivnij nasrtaji na reke i prirodu doživljavaju kulminaciju, a da ribolovci ali i svi ljubitelji prirode više neće da ćute, da sve spremniji da brane svoje reke.

UJEDINJENI RIBOLOVCI SRBIJE

Prijava

Gosti

Imamo 19 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.