WWF

29.06.2017. WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Mi, kao Ujedinjeni ribolovci Srbije smo na naše veliko zadovoljstvo, sa WWF ostvarili blisku saradnju na nekoliko zajedničkih projekata i akcija. Ovde vam prenosimo Saopštenje za medije WWF koje se odnosi na međunarodni Dan Dunava:

Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav
WWF proslavio međunarodni dan Dunava

WWF Jesetra

"Jesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak. U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severo-zapadnom delu Crnog mora.
„Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a.“ – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

WWF BelugaCaviar

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu “Život za dunavske jesetre” kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba. U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.
WWF je u okviru proslave Dana Dunava, u Prahovu 29. juna u OŠ “Pavle Ilić Veljko”, učenicima i svim zainteresovanima predstavio projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazao filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Najmlađi posetioci su imali priliku da zajedno igraju igricu “Spasi jesetru” i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.
Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR - International Commission for the Protection of the Danube River) pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava".

UJEDINJENI RIBOLOVCI SRBIJE

 

Prijava

Gosti

Imamo 39 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.