ada ciganlija sm

Savsko jezero, ili među ribolovcima popularna Ada, već preko mesec dana je, verovali ili ne, bez ikakve ribočuvarske službe i kontrole!

Ova voda, koja se nalazi praktično u centru Beograda, godinama je bila poznata po tome da se solidno čuva, a na njoj je, takođe godinama važio režim uhvati i pusti za sve autohtone vrste riba. Međutim pre nekoliko meseci u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine je utvrđeno da je do tog momenta „Rešenje o ustanovljavanju ribarskih područja” pogrešno tumačeno, tako da prema novom tumačenju Savsko jezero više ne pripada ribarskom području “Kolubara”, već ribarskom području “Beograd", pa samim tim upravljanje ovom vodom treba da preuzme Javno preduzeće “Srbijašume” koje su korisnik na RP “Beograd”.

ada ciganlija

Međutim, prema svedočenjima brojnih ribolovaca koji pecaju na Savskom jezeru i koji su na toj vodi skoro svakoga dana, ribočuvari "Srbijašuma" se nisu ni jednom pojavili na jezeru! Na žalost, za ovo se brzo pročulo među brojnim nepoštenim ribolovcima i ribokoradicama, koji su masovno počeli da posećuju jezero kako bi iskoristili situaciju u kojoj je voda ostala nečuvana. Savsko jezero se trenutno nalazi u pravom vakuumu, što se tiče brige nad tom vodom, što dodatno ohrabruje ribokradice da sa jezera nose svu nelegalno upecanu ribu, znajući da kontrole nema.

Ujedinjeni ribolovci Srbije gotovo mesec dana pokušavaju da stupe u kontakt sa nadležnima iz Srbijašuma zaduženim za ribarstvo, međutim osim "obećanja" da će se nam javiti, ništa se nije dogodilo. Kako smo u međuvremenu nezvanično saznali, “Srbijašume” baš i ne žure da preuzmu ovu obavezu i čekaju da se zvanično prihvate izmene “Privremenog programa upravaljanja”, kako bi tek onda preuzeli brigu o jezeru.
Ovim povodom, javno osuđujemo nemar koji doveo do toga da jedna popularna voda, koja po svim karakteristikama predstavlja ponos Beograda, ostane potpuno nečuvana i to zbog administrativnih propusta, ali i inertnosti i nezainteresovanosti korisnika "Srbijašume" da sačuva ovu vodu i populacije riba od ribokradica.
Takođe, pozivamo "Srbijašume" da se što pre prihvate obaveza iz svojih nadležnosti i zaštite jezero od daljeg uništavanja ribljeg fonda u njemu.

UJEDINJENI RIBOLOVCI SRBIJE

Prijava

Gosti

Imamo 28 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.