labudobo okno sm

U organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na Srebrnom jezeru, 31. marta održana je radionica “Ribarstvo i zaštita ribljeg fonda Labudovog okna” u okviru projekta "Unapređenje zaštite IBA Labudovo okno".

labudovo okno 1

Glavni cilj navedenog projetka je donošenje predloga za integralni Plan upravljanja sa IBA Labudovo okno, a za šta je potrebna saradnja Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, JP "Vojvodinašume" (korisnika ovog dela reke Dunav) i lokalnih ribolovačkih udruženja. Tema radionice bili su ribarstvo i menadžment u ribarstvu Labudovog okna.
 
labudovo okno 3
 
Ulogu moderatora imao je dipl. ekolog i izvršni direktor "Ujedinjenih ribolovaca Srbije" Ljubomir Pejčić, a učesnici radionice bili su predstavnici zavoda za zaštitu prirode iz Niša, Beograda i Novog Sada, stručnjaci iz oblasti ihtiologije univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, korisnika ovog dela reke Dunav i “SRP Deliblatska Peščara” JP "Vojvodinašume", a takođe i predstavnici lokalnih ribolovačkih udruženja iz Velikog Gradišta i Požerevca, a između ostalih učestvovali su i predstavnici OSR "Smuđ" iz Požarevca - predsednik društva, član Upravnog odbora i poverenik "Ujedinjenih ribolovaca Srbije" za Braničevski okrug Saša Radosavljević, kao i sekretar OSR "Smuđ" Lepomir Đorđević. 
 
labudovo okno 4
 
labudovo okno 5
 
Tokom radionice učesnicima su detaljnije predstavljenje sveukupne prirodne vrednosti ali posebnosti i značaj Labudovog okna kao staništa riba. Tokom diskusije istaknuti su brojni problemi koji se sreću na ovom području a poseban akcenat je stavljen na ribokrađu koja je široko raširena praksa na ovom delu Dunava kao i okolnim vodama. Konstrutivnom diskusijom došlo do pojedinih smernica i rešenja koje će biti uključene u izradu predloga Plana upravljanja za IBA "Labudovo okno" a koji će biti od izuzetne važnosti za regulaciju nepoželjnih aktivnosti, ali i pospešivanje ekoturizma i pratećih aktivnosti koje donose korist svima - i prirodi i lokalnim zajednicama.
 
labudovo okno 6
 
Ujedinjeni ribolovci  Srbije

Prijava

Gosti

Imamo 30 gostiju i nema članova online

                                                                   Copyright © 2018 Ujedinjeni Ribolovci Srbije. All rights reserved.